Bruk og Smak

SMAKSOPPLEVELSER:

JØNNBRØD-1-REV        SURPRIMBRØDSKIVE-REV

Jønnbrød med rømme til, og noen bær, til dessert eller til kaffen. Og syrlig prim på skiva …

 

PULTOST:  Hvordan – og til hva?

Spør en folk som er vant til pultost om hvordan den skal være, får en mange svar. Pultost skal være fast og kornete, sier noen. Nei, pultosten skal være smørbar og myk, sier andre. Andre igjen ønsker den så moden at den begynner å bli flytende i bunnen av koppen. Smak og behag er forskjellig, også når det gjelder pultost. Her finnes ingen fasit, men ulike tradisjoner til ulike tider og på ulike steder.

Pultost kan spises fersk eller lagres for videre modning.  Om den står framme litt i romtemperatur, forsterkes smaken. Noen muligheter:

  • PULTOST som pålegg, på brødskiva, på kjeksen eller på lefsa.
  • Ifølge gammel tradisjon (i Åsbygda og mange andre steder), het det seg:  «Smør over og under!»  Smør på skiva, så pultosten, så smør oppå der igjen ……
  • PULTOST til middag. Med kokte poteter til, gjerne litt melne, og smør, og salt. Og kanskje rømme til. Og grønnsaker en synes passer til.  «Ost og poteter til middag i dag .. «
  • PULTOST på schnitzelen, sammen med ansjosfileter?
  • PULTOST i paien – (Pultostpai?)
  • PULTOST  …….   PULTOST i ……   PULTOST til …..    Prøv selv! …..
  • Tenk sånn:   Følg dine egne tradisjoner,  men la deg også inspirere av andres. Har du ingen tradisjon, lag deg en (!)

 

Pultostpai-HELPultostpai-STYKKE Pultostpai – gjerne med purre og agurk – eller hva du måtte ha lyst til å prøve …….

 

GÅRDSRØMME:

Rømme er kjent av de fleste.  Rømme kan brukes til mye. Rømme er godt også sammen med pultost ……

Rømme fra ysteri PULTOSTKOPPEN  produseres av rå melk og kalles GÅRDSRØMME.  Den er litt annerledes enn rømme ellers, litt fetere,  litt gulaktig og med en litt fastere konsistens. Egner seg spesielt godt til rømmegrøt, rømmevafler og lignende.

JØNNBRØD:

Godt til en kopp kaffe eller som dessert – kanskje sammen med rømme og syltetøy, eller bær. Legg opp jønnbrødene hele på et fat, – eller bryt det opp i noen biter…

SYRLIG PRIM:

Brukes som pålegg på brødskive, kjeks, knekkebrød, lefse eller lompe. Frisk syrlig smak. Minner i konsistens om «vanlig» prim – men med utgangspunktet i syrnet melk blir smaken litt annerledes, litt skarpere.

___________________________________________

DU ER VELKOMMEN TIL Å DELE  …

….  dine erfaringer og bruksmåter omkring Pultost:  bruk, smaksopplevelser, ting du husker fra framstilling av hjemmelaget pultost, hvordan den ble oppbevart, osv.

Eller tilsvarende for Rømme, Jønnbrød og prim. Eller noe annet som likner.

Bruk Kommentarfeltet nedenfor. Eller send e-post til Ysteri PULTOSTKOPPEN (se kontakt). Vi ser etterhvert hvordan vi går videre  …..

___________________________________________

Til toppen

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *