PULTOST: (blå etikett)
- PULTOST er mager og proteinrik, lagd av skummet kumelk syrnet med kultur, tilsatt karve og salt. Pultost er en av Norges eldste ostetyper.
- PULTOST fra ysteri PULTOSTKOPPEN framstilles av upasteurisert melk «rett fra kua», separert, syrnet og til bresting (oppvarming for utskilling av ostestoff) på vedkomfyr, fyrt med bjørkeved. Ostemassen fryses før den smuldres, gjærer, saltes, tilsettes karve og modnes til Pultost.
- FRAMSTILLINGEN er håndverksmessig – og uten tilsetting av konserveringsmidler. Det fører til at smak, konsistens og lukt kan variere noe fra gang til gang. Årstidene, og hva kuene spiser, kan også gi noen nyanser.
- PULTOST er som en del andre oster et «levende produkt», som fortsetter å modnes etter at den er ferdig pakket. Noen ganger kan det føre til at pultosten «laker seg», dvs. at den blir fuktig eller litt flytende i bunnen av boksen. Det skyldes naturlige variasjoner i prosessen. Å røre om går fint.
- PULTOST kan spises fersk, eller lagres for videre modning. Ved lagring blir smaken fyldigere. Pultost kan også fryses.
- PULTOST kan brukes som pålegg, eller til middag (med poteter, smør, rømme, grønnsaker), eller annet som måtte friste. Prøv selv!
PULTOST lagret: (rød etikett)
- «PULTOST Lagret» har samme utgangspunkt som PULTOST, men er lagret i 3-4 måneder for videre modning før den legges ut for salg. Karve tilsettes først mot slutten av perioden.
- Lagringen gir en fyldigere smak, slik osten gjerne smakte når den ble lagd på gårdene eller setrene før i tiden, og slik noen dedikerte pultostelskere gjerne liker den. Du får prøve deg fram til hvilke smaker som er din favoritt.
- «PULTOST Lagret» produseres bare i mindre partier, og det må påregnes ventetid.
Gavepakning ?
Pultost i «Pultostkopp» i keramikk ..
____________________________________________________________
Noen steder var det vanlig av pultosten ble lagt opp i en spiss ….
Ferdig pakket for salg…
___________________________________________________________
Spørsmål eller kommentarer til «PULTOST»? Bruk kommentarfeltet eller ta kontakt