GÅRDSRØMME …
… er smaksrik med en fyldig konsistens.
… fra ysteri PULTOSTKOPPEN framstilles av rå (upasteurisert) melk «rett fra kua». Melken separeres, dvs. skilles i skummet melk og fløte. Fløten tilsettes en syrningskultur. Da blir den til rømme. Det anvendes ikke konserveringsmidler.
GÅRDSRØMME er gulaktig, med en mild og syrlig smak. Konsistensen kan variere noe. Det har sammenheng med den håndverksmessige fremstillingen, og med årstiden og hva kuene spiser. Hvis rømmen er for løs, kan den piskes opp, slik som fløte. Men «Stopp i tide!» – ellers kan den bli til smør.
GÅRDSRØMME egner seg godt til dressing, i supper og sauser – og til rømmegrøt og rømmevafler. Det er godt også sammen med pultost – og (ikke minst!) til rakefisk … Bruksmåter ellers etter smak.
Oppskrift på rømmevafler
- 5 dl GÅRDSRØMME – 3/4 ts salt – 3/4 ts bakepulver – 3,5 dl hvetemel – 2-2,5 dl vann
- Bland ingrediensene godt. Tilpass vannmengden så du får en jevn røre.
- Stek vaflene i middels varmt jern, slik at de blir sprø. Legg dem på en rist, hver for seg, så de holder seg sprø. Server dem nystekte med syltetøy, sukker, brunost eller annet som du foretrekker eller har for hånden. «Velbekomme!
_____________________________
Rømme lagd på gårdene eller på setrene var noe av det beste som kunne bys til gjester som kom på besøk.
____________________________
TILBUD til LAG OG FORENINGER ….
____________________________
Spørsmål eller kommentarer til «GÅRDSRØMME»? Bruk kommentarfeltet eller ta kontakt