Arbeidet med melken

Produktene fra ysteri PULTOSTKOPPEN har basis i rå (upasteurisert) melk. Melken behandles i nye og tidsmessige lokaler bygd inn i en totalrenovert del av en 110 år gammel låve.  Nedenfor kan du få vite  litt om hvordan det foregår.  Momentene er illustrert både i tekst og i VIDEOER.

 

SEPARERING og SYRNING

  • Melken hentes kald i fjøset på  Halvorsrud Gård,  Østre Jevnaker,  i 10 liters melkespann, 20 minutters vei fra ysteriet.
  • I ysteriet separeres melken til skummetmelk og fløte, og tilsettes syrekultur.  Stående i romtemperatur syrner det til riktig pH-verdi i løpet av 24 timer.

 

   Nedenfor:  Melken helles over og separeringen er i gang.

Helle-Melk-1-REVSEPARERING-1-REV

VIDEOGLIMT:

 

 

BRESTING PÅ VEDKOMFYR

Framstillingen av pultost er en prosess i flere ledd som tar 7-8 dager. Når melken er ferdig syrnet og har koagulert (ostestoffet har samlet seg), skal den brestes. Bresting er utfelling av ostemassen ved oppvarming.

Under langsom oppvarming (ca. 5 timer)  skilles ostemassen fra mysen, og legger seg som et lokk øverst i kjelen.  Når ostemassen er fast nok snus den i biter slik at all masse kommer ned i den varme mysen.

Oppvarmingen skjer på  vedkomfyr, fyrt med bjørkeved.

        BRESTING-GRADTALL-II

Når brestingen er ferdig, øses ostemassen opp fra mysen over i et klede, plassert over et spann.  En del av mysen drypper da ut, deretter blir massen lagt i press for å få ut resten.  Ostemassen blir til en kompakt «kake».  Etter ett døgn blir denne  brutt opp og grovsmuldret for hånd.  Ostemassen blir så lagt i frysen.

 OSTEMASSE-BRESTING   

 

  • VIDEOGLIMT:     «Ostemassen tas ut»  –  «Mer ved i ovnen»  – «Sur myse øses opp».

 

GJÆRING – og avslutning

Når ostemassen skal gjære, tas den ut av frysen og tines i (varm) romtemperatur.  Dette for å aktivere enzymer som utvikler lukt og påvirker ostemassens konsistens.  Endringene i lukt og av temperatur i ostemassen er viktige signaler for å følge prosessen. Under gjæringen er det viktig å røre ofte i ostemassen.  Når lukt og «varmgang» tilsier at gjæringen skal avsluttes, skjer det med å tilsette salt, og plassere ostemassen på et kaldt sted.  Etter noen tids modning er osten klar for emballering.  Alle momenter her gjøres for hånd.

 

_______________________________________________________________

LEVERANDØRER AV RÅVARER 

Vi  bruker kun råvarer av beste kvalitet.  lLeverandører er pr. Februar 2022:

Melk (alle produkter);          Halvorsrud Gård, Erling Desserud og Katie Mann, 3520 Jevnaker

Karve (til pultost):                 Aukrust Gard og Urteri, Solsidenvegen, 2686 Lom

_______________________________________________________________

Til toppen

Til Ysteriet og produksjonen