Vi bruker ord som HÅNDVERKSMESSIG og «GAMLEMÅTEN» – hva betyr det?
Det er en «sum» av enkeltfaktorer:
- Vi legger vekt på det manuelle, og å gjøre ting «for hånd», der det lar seg gjøre. Det går an, i en småskala virksomhet som ysteri PULTOSTKOPPEN.
- Oppvarming av syrnet skummet melk (bresting) skjer på vedkomfyr, fyrt med bjørkeved.
- Ingen bruk av konserveringsmidler eller tilsettingsstoffer.
- Melkens kvalitet varierer naturlig gjennom året – og korrigeres ikke for.
- Ostemassen oppfører seg forskjellig i nyansene fra gang til gang: Når massen gjærer, blir den varm, og på et tidspunkt må «varmgangen» stoppes. Det skjer med salt. Men når skal den saltes? Og når det må det røres om; og når er massen klar for smultring? Fuktighet og romtemperatur spiller inn. «Manuell» (ikke balansert) ventilasjon i ysteriet. Varmen fra vedfyringen skaper egne utfordringer. Dette blir en helhet som erfares, vurderes og håndteres fra gang til gang. Slik også ystere og budeier måtte gjøre før i tiden.