VERD Å VITE …

♣ … om PULTOST og MODNING 

Pultost fra ysteri PULTOSTKOPPEN produseres av rå,  upasteurisert melk uten tilsetting av konserveringsmidler. Det var slik pultost ble lagd i hjem, på gårdene og på setrene før i tiden.

Det betyr at osten «lever» og fortsetter å modnes etter at du har kjøpt den.

Pultost med BLÅ tekst på etikette er en fersk pultost, med moderat smak.  Pultost med RØD tekst er lagret i ca. 4 måneder før den legges ut for salg. Den har en sterkere smak.

Smak og konsistens – og «hastigheten i modningen» kan variere noe fra parti til parti, avhengig av årstid og hva kuene spiser.

Noen ganger kan pultosten «lake seg», selv før utløpsdatoen på etiketten.  Det vil si at den kan bli fuktig og nesten som flytende i bunnen av boksen.  Det er ikke noe unormalt, kun tegn på en litt raskere modning.  Å røre om i boksen går fint.  Da blir osten også «mer smørbar».

Pultosten er ifølge dagens krav merket som kjølevare: 0 – 4 grader.   Før «kjøleskapets tid» var tradisjonen stort sett å  sette den «så kjølig som mulig». (I hjørneskap mot yttervegger på kjøkkenet, i tilstøtende spiskammers, eller i kjelleren under kjellerlemmen på kjøkkenet.)

Men ønsker du en raskere modning av osten, kan du ta den ut av kjøleskapet og la den stå framme litt iblant.  Prøv deg fram …

Det er like mange oppfatninger om «god pultost» som det er pultostspisere. 

Et eksempel fra et marked høsten 2023:   En tidligere kunde kommer bort og sier: «Jeg kjøpte pultost av deg sist, og den var god.  Men det var for lite karve.»  Senere på dagen kommer en annen tidligere kunde: «Pultosten din var god. Men det var for mye karve.»      Og det var samme pultosten, av det samme partiet.

 

♣    «En halv mark pultost» …. en kuriositet i dag

Skulle du kjøpe pultost i «kolonialen» på hjørnet tidligere,  var det i løs vekt og mengden ble angitt i «mark» – en gammel vektenhet med røtter helt tilbake til norrøn tid på 900-tallet.  Da hentet ekspeditøren trebutten med pultost fra bakrommet eller kjelleren, rev av et papir og la på skålvekta og la opp pultost på papiret inntil ønsket mengde – gjerne med kommentaren: «det er litt over – eller litt under – er det i orden?».   Så pakket ekspeditøren inn pultosten i papiret, og slo et annet papir utenpå der igjen, så ikke fuktigheten skulle smitte over på andre varer som du kjøpte.  For var pultosten litt bløt, kunne den jo renne litt …..  Slik kunne det foregå helt opp til 1950-tallet.

(Og foregår fortsatt, i noen butikker som har pultost i løs vekt, men forholdene og emballasjen er jo annerledes.)

Og hva er en «mark» – i flertall «merker»?   Det varierte litt, gjennom århundrene, men ca. 250 gram.

___________________

Ellers litt mer om gamle tradisjoner – og noen tips.   Klikk på lenkene her:

 

 ♣     Gammel tradisjon og klare meninger

♣     Tips og Smak  …  og litt videre  …

 

Til Toppen