Tips og Smak – og litt videre …

SMAKSOPPLEVELSER:

JØNNBRØD-1-REV

Jønnbrød med rømme til, og noen bær, til dessert eller til kaffen………

 

Pultost:   Hvordan – og til hva? 

Spør en folk som er vant til pultost om hvordan den skal være, får en mange svar. Pultost skal være fast og kornete, sier noen. Nei, pultosten skal være smørbar og myk, sier andre. Andre igjen ønsker den så moden at den begynner å bli flytende i bunnen av koppen.

Smak og behag er forskjellig. Her finnes ingen fasit, men ulike tradisjoner til ulike tider og på ulike steder.

Pultost kan spises fersk – eller lagres for videre modning.  Om den står framme på benken en dag eller to, i romtemperatur, forsterkes smaken. Noen muligheter:

  • PULTOST som pålegg, på brødskiva, på kjeksen eller på lefsa.
  • Ifølge gammel tradisjon i Åsbygda het det seg:  «Smør over og under!»  Smør på skiva, så pultosten, så smør oppå der igjen ……
  • PULTOST til middag. Med kokte poteter til, gjerne litt melne, og smør, og salt. Og kanskje rømme. Og grønnsaker en synes passer til.  «Ost og poteter til middag i dag .. «
  • PULTOST på schnitzelen, sammen med ansjosfileter?
  • PULTOST i paien:  Pultostpai?
  • PULTOST  . .. i ….til …..    Prøv selv! ….

 

Pultostpai-HELPultostpai-STYKKE Pultostpai – gjerne med purre og agurk – eller hva du måtte ha lyst til å prøve …….

 

…  og litt videre  … :

I boken «Pultost til hverdag og fest» –  har kokken Odd Kåre Brendemoen mange uventede tips til hvordan pultost også kan brukes,  f.eks. …

  • som smaksforsterker:    pultostrømme  – pultostdressing – pultostpesto, …..
  • i middagsoppskrifter:    gratinert blomkålshode m/pultostsaus – fleskepannekaker m/pultost – pultostlasagne – 
  • – og mye annet.

Utgitt av «Pultostbevegelsen 2019», Hamar,  (Birger Lillesveen og Sjur Østvang).

__________________________

 

DU ER VELKOMMEN TIL Å DELE  …

….  dine erfaringer og bruksmåter omkring Pultost:  bruk, smaksopplevelser, ting du husker fra framstilling av hjemmelaget pultost, hvordan den ble oppbevart, osv.  Eller tilsvarende for Rømme og Jønnbrød. Eller noe annet som likner.

Bruk Kommentarfeltet nedenfor. Eller send e-post til Ysteri PULTOSTKOPPEN (se kontakt). Vi ser etterhvert hvordan vi går videre  …..

_________________________

Til toppen

Til Mer om Pultost

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *